fbpx
CONTACTAR
  935 851 265
  621 253 220
ley segunda oportunidad

Alerta pels impagaments: les pimes, sota amenaça de fallida

EMPRESES RESTAURACIÓ

Encara que l’economia ha enlairat amb força en l’últim any i mig, accelerant-se de manera progressiva amb la volta a la normalitat després dels instants més durs de la pandèmia, moltes empreses encara no han sortit de la crisi i, de fet, viuen moments encara molt complicats. Això es posa de manifest en el fet que el 4,8% de les factures resulten impagades, d’acord amb les dades de 2021 que va publicar ahir la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), que va alertar que el 27% de les empreses creuen que la viabilitat del seu negoci es veurà compromesa si la situació financera es manté tibant. 
L’economia s’ha recuperat de bona part de la crisi del coronavirus. L’ocupació ja està en nivells més alts que l’esclat de la pandèmia i la facturació empresarial ja aconsegueix les xifres de 2019, mentre que el PIB ha revertit la meitat de la retallada que va sofrir fa dos anys… però tot això a penes ha alleujat la situació de moltes companyies. De fet, el 4,8% de les factures resulten impagades, a causa de la dificultat de nombroses empreses per a continuar operant davant les nombroses restriccions (seves o dels seus contractistes) que s’han vist obligades a afrontar en els últims anys. Aquesta xifra queda a penes sis dècimes per sota de les dades de l’any anterior i substancialment per sobre de la mitjana dels 5 anys anteriors, del 3%. 
Això posa en un compromís a moltes empreses, d’acord amb la PMcM ja que l’augment de les factures sense pagar és especialment problemàtic en un moment en el qual els costos de producció estan disparats, la demanda està llastrada i la capacitat operativa de l’empresa es troba en una situació complicada pel degoteig de baixes pel coronavirus, les restriccions sanitàries i l’escassetat de determinats subministraments. Per això, el 27% dels enquestats considera que el seu negoci seria inviable si els problemes en el cobrament de les factures es mantinguessin en els pròxims mesos. 
En aquest sentit, el president de la Plataforma, Antoni Cañete, va advertir d’una possible onada de fallides entre les empreses una vegada que acabi la moratòria dels crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a fer front a la situació derivada de la pandèmia. “Quan això ocorri assistirem a una ruptura de la cadena de pagaments important; no oblidem que mig milió d’empreses estan en risc de fallida principalment pel retard en els pagaments”, va alertar. Això es deu al fet que moltes empreses han utilitzat les eines financeres posades en marxa pel Govern per a pagar els seus comptes però, si la situació s’allarga, ja no podran fer-ho, traslladant els problemes als seus proveïdors en la cadena de pagaments, la qual cosa generaria un gran nombre de fallides. 
Paradoxalment, el nombre d’impagaments es manté en xifres relativament elevades en un moment en el qual la morositat (això és, el retard en el pagament de les factures) cau amb bastant força. A què es deu aquesta dissonància entre les dues variables clau del pagament de factures? D’una banda, al fet que els problemes financers estan concentrats en algunes empreses de sectors concrets, mentre que la resta poden pagar a temps, almenys si els problemes no es generalitzen. Per un altre, Cañete apunta al fet que les mesures de liquiditat s’han condicionat al pagament de les factures als proveïdors, la qual cosa ha augmentat la celeritat en el pagament. 
Morositat 
En concret, el termini de pagament mitjà de les factures entre les empreses del sector privat s’ha reduït de 77 dies en 2020 a 72 dies l’any passat, la menor xifra de la sèrie històrica. No obstant això, hi ha grans diferències entre companyies, ja que són les empreses més grans les que més estiren els terminis de pagament. En concret, només una de cada cinc grans empreses paga dins del termini legal de 60 dies, mentre que un 38% el fa en un període d’entre 60 i 90 dies, i un 42% paga a més de 90 dies. En canvi, el 49% de les pimes paga abans de 60 dies, per solo el 5% que paga per sobre dels 90. 
I també el sector públic ha reduït substancialment els seus terminis de pagament, de 77 dies en 2020 a 61 dies l’any passat, la xifra més baixa de la sèrie, si bé encara més del doble que el termini legal, que en el cas de l’Administració se situa en 30 dies. Dins d’aquest àmbit, succeeix el contrari del que ocorre en l’àmbit privat, ja que són les entitats més petites les que més triguen a pagar. El 48% dels enquestats assegura que l’Administració Local és la que més triga (només el 24% de les ocasions ho fa dins del termini legal), seguida de les comunitats autònomes (33%) i l’Administració Central (19%). 
A què es deu aquesta major morositat per part dels ajuntaments i entitats locals? Al fet que els proveïdors d’aquesta mena d’entitats normalment estan captius, ja que la major part de la seva facturació depèn d’aquest únic client, per la qual cosa eviten plantar-se davant ells per por de perdre’ls i accepten condicions abusives per part seva. De fet, l’any passat el 66% dels proveïdors va tenir contractes o acords comercials amb clients (dels sectors públic i privat) que els imposaven terminis de pagament superiors als permesos per la Llei. 
A més, el 83% dels proveïdors mai o gairebé mai exigeixen interessos de demora i el 92% dels proveïdors no exigeix la indemnització legal per costos de recobrament en cas de retard o impagament, i això malgrat que el 64% dels enquestats assegura conèixer la legislació existent. I el 16% de les companyies està experimentant un augment de l’oferiment del confirming per part dels seus proveïdors, la qual cosa suposa un allargament del termini real de cobrament o un minvament en els ingressos.

PABLO CEREZAL-MADRID-EXPANSIÓN

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad