fbpx
CONTACTAR
  935 851 265
  621 253 220
ley segunda oportunidad

Reyal Urbis i Polaris lideren la llista de morosos en la qual entra Twitter

Edificio de Reyal Urbis.

La llista d’empreses i ciutadans morosos amb la Hisenda Pública inclou novetats entre les empreses i particulars que en ella apareixen.

La llista d’empreses i ciutadans morosos amb la Hisenda Pública inclou novetats entre les empreses i particulars que en ella apareixen. Els nous llindars marcats per Hisenda per a aparèixer en aquesta llista (600.000 euros) han fet aparèixer molts rostres i noms nous. D’acord amb el document publicat ahir per l’Agència Tributària (AEAT) de grans deutors amb l’Erari nacional, la llista està encapçalada per Reyal Urbis (amb 340,01 milions), Polaris(218,82 milions, una vegada que se sumen totes les empreses del grup), Nozar (214,88), Grup Prasa (97,63), Aifos (93,15) i l’Organització Impulsora de discapacitats (OID, amb un deute de 86,24 milions). 

A més, en la llista es troben les companyies de coneguts empresaris, com és el cas de Desballestaments la Torre, propietat de Luis Miguel Rodríguez, que té una mora de 20,35 milions d’euros, mentre que la família RuízMateos continua tenint deutes amb Hisenda, amb 8,92 milions de Nova Rumasa. Per part seva, multipetroli (1,19 milions), Multipromotur(1,3 milions) i Star Petroleum (1,11 milions), pertanyents a l’empresari Javier Merino, també apareixen en el llistat. Un graó més a baix apareixen també IU Comunitat de Madrid (la federació expulsada de la formació nacional després de l’escàndol de les targetes black), que deu 885.500 euros, Pullmantur (834.000 euros en passives arracades amb Hisenda) i també apareix la xarxa social Twitter (amb 800.800 euros), entre altres. 

Aquestes tres últimes entitats han entrat en la llista de deutors una vegada que Hisenda ha rebaixat el llistó d’accés, que ha passat d’un milió d’euros en les passades edicions a 600.000 euros en aquest últim document. Com a resultat, el numero de ciutadans que presenten un retard en les seves obligacions amb l’Agència Tributària s’ha incrementat un 88%, fins a aconseguir els 7.277 registres, mentre que la quantitat deguda ascendeix a 18.200 milions d’euros, un 29,4% més. No obstant això, la AEAT adverteix que hi ha més de 3.000 milions que estan duplicats, pel fet que apareixen associats tant al deutor principal com als responsables solidaris (per exemple, uns certs socis en una empresa), la qual cosa reduiria la quantia total pendent de pagament. A més, l’Agència Tributària assenyala també que si no s’haguessin canviat els criteris, l’import del deute pendent en el llistat s’hauria reduït un 9%. 

D’altra banda, també hi ha una elevada quantitat de persones físiques amb grans deutes pendents amb Hisenda. Als noms habituals en edicions anteriors se sumen enguany el cuiner Sergi Arola (985.900 euros), l’exfutbolista Samuel Eto’o (981.600), el tertulià de televisió Kiko Matamoros (711.000), el exsocio d’Iñaki Urdangarín Diego Torres (956.000) o l’empresari de l’oci a Balears Bartolomé Cursach (950.200 euros). A aquests noms cal sumar altres habituals en la llista, com són l’empresari Agapito García (que redueix el seu deute en un milió, fins als 14,9 milions), el exbanquero Mario Conde (7,8 milions), l’escriptor César Vidal (2,6 milions); les actrius Paz Vega i Patricia Conde o el futbolista Dani Alves (entorn d’un milió) o l’entrenador del Reial Madrid Carlo Ancelotti, amb un deute de 1,4 milions. 

També l’empresari José Luis Moreno segueix entre els deutors a través de les seves empreses Kulteperalia i Alba Adriática SL, amb un deute total de més de 2,7 milions d’euros. 

En la mateixa situació estan també nombroses empreses, com Abengoa (amb més de 40 milions d’euros en deute entre l’empresa principal i nou de les seves filials) o Abantia(prop de 17 milions sumant 4 societats del grup) o clubs de futbol com el Real Murcia (10 milions), l’Hèrcules (3,6) el Xerez Club Esportiu, que milita en la Tercera Divisió (10,38 milions). 

Malgrat la rebaixa del llindar de deute per a aparèixer en el llistat, hi ha diverses societats i persones físiques que han aconseguit desaparèixer d’aquest. Entre ells, destaca l’equip de bàsquet Estudiants (que en l’anterior edició va arribar a tenir un deute de 4 milions), Glovo (que abans tenia 1,4 milions en passius) o l’empresari José María del Niu. 

De fet, Hisenda esgrimeix la utilitat d’aquesta llista atès que, en assenyalar públicament als morosos, incentiva el pagament dels deutes. En aquest sentit, argumenta que 1.274 dels morosos que figuraven en la llista de juny per tenir un deute de més d’un milió d’euros al tancament de 2020 han abonat al llarg d’aquest any 268 milions d’euros amb l’objectiu d’intentar sortir del llistat. A més, alguns deutors haurien abonant quantitats suficients per a baixar del llindar dels 600.000 euros just en les setmanes prèvies al 31 d’agost, quan es van prendre les dades, o bé en el termini d’al·legacions, la qual cosa ha permès ingressar 101 milions d’euros. 

Amb tot el sindicat de Tècnics d’Hisenda creu que aquesta llista és insuficient i reclama també la publicació de deutes i sancions a empreses per una quantia superior a un milió d’euros (encara que no hi hagi un retard en l’abonament d’aquesta quantia), a més de la inclusió dels deutes ja pagats abans de la publicació del document i dels deutes de persones o entitats condemnades per delictes fiscals.

Pablo Cerezal. Madrid – Expansión

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad